lauantai 18. kesäkuuta 2011

Taas uusi ja outo ennennäkemätön "Leppäkerttu" muistikortilla

Tämä yksilä löytyi Noormarkunjoen Myllykoskelta

Kun Suomesta löytyy Leppäpirkko lajea yli 60, niin en taida  niitä kaikia  tänä kesän löytyä

Kuka hän on, kun ei ole pilkkuja olenkaan

Leppäkerttulajeja on maailmassa noin 4000. Eräs yleisimmistä on seitsenpistepirkko (Coccinella septempunctata). Leppäkerttujen luokittelussa on päädytty myös vakioimaan pääteosaa leppäkerttulajin ulkonäön mukaan. Tämä tehdään peitinsiipien pohjavärin ja pilkkujen värin mukaan siten, että punctata-päätteisillä leppäkerttulajeilla on tummat pilkut vaalealla pohjalla ja jos lajilla on tummempi pohja ja vaaleammat pilkut, lajinimen loppuosassa ovat guttata tai pustulata. Näin esimerkiksi ahopirkko eli 22-pistepirkko, jonka keltaisella pohjalla on mustat pilkut on Psyllobora vigintiduopunctata ja närepirkko, jolla on ruskealla pohjalla kermanvaaleita pilkkuja on Myrrha octodecimguttata.
Suomessa leppäkerttulajeja on runsaat 60, joista useimmat syövät kirvoja, kilpikirvoja tai punkkeja ja ovat siten hyödyllisiä viljelijöille.7 kommenttia:

 1. Kuvissa tulee hienosti esille kasvien pehmeys ja nukkaisuus ja "leppäkertun" kuoren kiilto ja kovuus. Enpä ole tuollaista ötökkää koskaan huomannut ja vaikka olisin, en olis tunnistanut leppäkertuksi.

  VastaaPoista
 2. beautiful images as always. i have never seen this one before

  VastaaPoista
 3. Hienon kuvan sai siitä, Kaunis pinta ötökällä tai leppäkertulla, siinä loistaa värit kauniisti.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kuva ötökästä,minä en tunnista kuin valkotäpläisen leppäkertun,joka on kaunis,hyvää viikon loppua:)

  VastaaPoista
 5. Muy buenos macros y un color precioso Teuvo!!
  buen fin de semana.
  Saludos.Laura

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentoida! Yllätetään suhde luontoon ja ympäröivään maailmaan. Blogi Kuvat ovat kauniita ja valikoima kuvia niistä! Ystävällisin terveisin Serbiasta!

  VastaaPoista