perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kovaa rapinaa autiotalon nurkilla

Ötökkä kuvaus tontilla on autiotalo ja paikka on yleensä hiljainen, mutta nyt taloa lähestyessä kuului jo monen metrin pääästä rapsutusta.  Ampiaiset olivat löytäneet auringon haalistamat, ikkunoiden suojaksi asetetut levyt ja olivat hakemassa pesänrkennus ainetta.

Ampiaiskesä


Ampiaiset ovat ahkeria, eivätkä ole aina niin vihamielisiä kuin ymmärretään - paitsi pesää puolustaessaan.

Työläisiä
Ampiaisista vain kuningatar talvehtii ja aloittaa keväällä pesänrakennuksen munien ensimmäiset työläiset. Jos kevät ja kesä ovat suotuisia, niin kuningatar saa kasvatettua ison joukon työläisiä. Tämä vuosi on ollut ampiaisille suotuisa ja ampiaisia on ollut runsaasti. Kylmän kevään ja ravintoniukan kesän seuraus on puolestaan ampiaismäärän romahdus.
Kesän "kotipesää" seuratessa kiinnittyi huomio eri tehtäviä tekeviin ampiaisiin. Muonitusjoukot hakivat toukille ruokaa, pesänrakentajat vipelsivät pesän päällä ja singahtelivat tämän tästä hakemaan lisää pesänrakennusmassaa. Yksi oli yleensä vartiossa ja kurkisteli pesäaukolla ympäristön liikettä ja tarvittaessa apulaisia olisi löytynyt varmasti nopeasti.
Helteisimpään aikaan huomio kiinnittyi "tuulettimiin". Yksi tai useampia ampiaisia parkkeerasi itsensä pesäaukon läheisyyteen ja siinä ne sitten pöristivät siivillään ilman kiertämään pesäaukolla. Pörinästä päätellen myös pesän sisällä oli tuulettimet päällä, mutta sinne asti ei ollut asiaa tutkimaan. Parhaimmillaan ja päivän kuumimpaan aikaan reiällä saattoi pöristä puolentusinaa "tuuletinta".
Ja ehkä siellä oli vielä muissakin tehtävissä työläisiä, mutta nuo mainitut sieltä selvimmin huomasi.'1 kommentti:

  1. Hauska ja kiintoisa postaus amppareista! Mahtaaks muuten tuossa viimeisessä voikukkakuvassa pörrätä mehiläinen? Se on hieman ampiaista karvaisempi ja pienempi kooltaan eikä niin kapeauumainen. Mehiläisillä sanotaan olevan siitepölyvasut jaloissa, tuolla ötökällä näyttäis olevan vasut. En tunne tarpeeksi asiaa...

    VastaaPoista